FIFA zbog Rusije dovodi u pitanje održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru!?

FIFA zbog Rusije dovodi u pitanje održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru!?

Sukob Rusije i Ukrajine ne prestaje.

Mnoge posljedice ovog rata na svojoj koži osjetio je i sport, a u jako nezgodnoj situaciji je i FIFA.

Naime, Poljska, Švedska i Češka odbijaju da igraju s Rusijom u martu baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali FIFA Rusiju nije skroz isključila iz takmičenja.

Konačno odbijanje igranja protiv Rusije, prije svega Poljske, a onda i pobjednika duela Švedske i Češke, moglo bi dovesti do toga da se Rusija direktno plasira u Katar bez igranja utakmica baraža.

FIFA je Rusima dozvolila da se natječu u doigravanju na neutralnim terenima pod nazivom “Nogometni savez Rusije” – ali bez državne himne, zastave i navijača.

Tako je sada pritisak prebačen na tri preostale reprezentacije, a ukoliko domaćin prethodnog Mundijala nađe svoje mjesto u Kataru, posljedice bi mogao osjetiti kompletan turnir.

Povlači se pitanje ko bi uopšte htio da igra s Rusijom i na Mundijalu i kakve bi posljedice tada bile?

Evropska unija je uvela sankcije Rusiji, a u njoj se nalazi nekoliko reprezentacija država koje su se do sada plasirale u Katar (Njemačka, Danska, Španija, Francuska, Hrvatska, Belgija i Holandija), a tu je i Engleska, najveća zemlja Velike Britanije, koja je također Rusiji uvela sankcije.

Dojam je da je mnogo više reprezentacija koje ne bi igrale protiv Rusije, nego onih koje bi, pa se postavlja jasno pitanje šta FIFA planira da uradi.

Veliki je pritisak na Gianniju Infantinu i ostalim čelnim ljudima FIFA-e, ali definitivno nije lako tek tako zatvoriti vrata jednoj Rusiji.

Šta god da FIFA odluči, jedno je sigurno – Mundijal će se igrati, sa ili bez Rusa. Kada on počne kladjenje na sve mečeve sa turnira moći ćete pronaći na označenom linku.

Leave a Reply